T A C A R - U N - P A I S A T G E -- I N T E R V E N C I Ó N -- C A P I L L A

.

 

.

 

.

 

.

 

Pilar Bonet, comissaria del projecte «Tacar un paisatge».

Tacar un paisatge és un projecte de pintura mural creat específicament per l’espai de la Capella de Sant Roc. L’absis és la zona matriarcal de l’arquitectura religiosa i ara ens mostra amb traços, colors i estructures vegetals un paisatge inspirat en les vinyes i la llum de l’entorn de Valls. La natura exterior ha estat dibuixada al mur interior, un procés que la artista Helena Basagañas ha realitzat a portes obertes pensant en la gent d’aquesta comarca que té nom d’explotació agrícola: Alt Camp.

En la tradició muralista dels llocs sagrats, el paisatge és un gènere menor que serveix d’acompanyament a figures i símbols. Però en aquesta ocasió el paisatge s’ha revoltat i l’absis de la capella esclata amb la vitalitat pictòrica d’una presència de territori. La natura germina sobre el blanc del mur poligonal amb la força d’una creadora que porta el paisatge als ulls. És una obra dissident respecte a la tradició de la pintura.

El treball creatiu de l’Helena Basagañas sempre és un exercici intens, prospectiu i evocador. El paisatge guia la seva atenció vers tot allò que és immaterial a la natura: la llum, les ombres, els recorreguts caminats, la sonoritat del vent o la humitat del celatge. Aquesta presència evanescent la captura amb el cos i la trasllada a l’espai bidimensional amb pinzellades transparents i traços de carbonet difuminat. Són taques que fa i desfà, deixant el rastre del recorregut amb estris que ella mateixa ha preparat a escala de pintura al mur. La artista ha fabricat llargs mànecs de pinzell i el guix o el carbonet els difumina amb raspalls per a poder pintar sense abandonar la perspectiva i l’escala del seu cos a peu de terra. Per a treballar el mural, la artista necessita aquella mateixa distància de la contemplació del paisatge.

El projecte Tacar un paisatge s’inspira en la llum i els colors de les vinyes de la terra, el dibuix dels ceps vells i l’infinit nebulós de l’Alt Camp. I ho ha fet amb una especial coreografia corporal. Durant unes setmanes la artista ha ubicat el seu taller a la capella: la taula amb les pintures, els estris de dibuix i també la música que l’acompanya en aquesta singular creació performàtica, desbordant de palpit de natura.

 

.

 

.

 

.

 

SOBRE EL CICLE DE PINTURA MURAL A LA CAPELLA SANT ROC.
Comissariat Pilar Bonet.

L’espai semicircular del recinte recupera en aquest programa d’art contemporani la seva arquitectura narrativa, a través de les intervencions pictòriques que els artistes executen en directe al mur poligonal (pintura, inscripcions, dibuix).

El projecte incideix a l’escenari absidal de la sala per tal de treballar la pintura, el dibuix i el text en noves inscripcions i missatges de caràcter crític. L’absis és una estructura arquitectònica de gran valor icònic, un espai diferencial que en la tradició litúrgica acull elements decoratius en diversos llenguatges i gèneres: retrat, paisatge, text, icones, ornamentació geomètrica, elements simbòlics o escenes historiades.

Tots els artistes que participen d’aquest cicle (en un total de set propostes murals) realitzen les obres en directe al mur de la capella, en temps real. Els treballs descodifiquen missatges, alteren narratives, juguen amb les lectures
visuals o plantejen la seva desobediència. Obres efímeres.

Les obres es podran veure en directe ja durant les sessions de treball mural i un cop finalitzada la pintura. L’espai estarà obert al públic, en horari predeterminat, per poder observar la tècnica i els recursos del treball, també per a tenir l’ocasió de parlar directament amb el-la artista.